De voordelen van interculturele hulpverlening

Wat zijn de voordelen van interculturele hulpverlening? 

Wat voor effect heeft je opvoeding op jou gehad als persoon? Op de manier waarop je cultureel besef gevormd is? En hoe jij situaties beleeft? Ben jij je hier bewust van..? 

Tijdens een training of voorlichting belicht ik cultuur ook vanuit de opvoeding. De geschiedenis gaat voor allochtone mensen verder dan alleen het leven hier in Nederland. De samenleving en cultuur van het land van herkomst heeft dagelijks invloed op de manier van leven en handelen. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in denkwijzen, opvoeding en sociale voorkeur die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit zul je ook zien wanneer je kijkt naar jouw opvoedwaarden die je hebt meegekregen vanuit je opvoeding en die je meestal doorgeeft aan je eigen kinderen. 

We proberen in Nederland door middel van westerse modellen en methodes te begrijpen hoe we gezinnen of personen die hulp nodig hebben het beste kunnen ondersteunen. Ook als het gaat om mensen met een niet-westerse achtergrond. Dit resulteert regelmatig in een situatie waarin je ziet dat mensen zich niet begrepen voelen. De cliënt niet door de hulpverlener en andersom. 

Wanneer je dit inziet en je bewust bent van het feit dat een persoon meerdere verbindingen kan hebben, vanuit cultureel perspectief, en daar als hulpverlener bewust naar handelt, geef je erkenning. Erkenning blijkt het meest positieve invloed te hebben bij cliënten als contextuele interventie. Maar hoe erken je een persoon die geheel andere normen en waarden heeft dan jij?

Wanneer je intercultureel hulpverleent ben je je bewust van de invloeden van de (culturele) normen en waarden  van een persoon en erken je die.  Hoe je dit kunt doen vertellen wij je als De Multicultuur tijdens bijvoorbeeld een training.

Klik hier om te kijken naar ons aanbod in training, zodat jij en je bedrijf zich kan ontwikkelen in intercultureel hulpverlenen!

Geschreven door Nurcan Akcora                                                                                                                                                                                                                         

Gerelateerde berichten

Training interculturele vaardigheden

Benieuwd hoe je jouw interculturele vaardigheden kan verbeteren? Volg dan onze training:

Meer informatie aanvragen

Contact

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.

Chat openen
Hallo, heb je een vraag? Stuur ons een bericht op WhatsApp.